söndag 13 januari 2013

Söndagsutflykt - Måkläppen

Tack vare att Karin var där och snällt nog bloggade om det fick jag reda på att man kan se sälar i närheten. Fredrik är inte så svårövertalad när det gäller att vara ute i naturen, särskilt inte om det är fotografering/fågelskådningsläge, så han följde snällt med. Och han fick verkligen lön för mödan idag!

Vi åkte alltså till Måkläppen, ett naturreservat nedanför Flommens golfbana, vid Falsterbo. Det är bara öppet några månader varje år, så det kanske är därför jag har missat det. Jag ville åka dit för att titta på sälar och få en promenad, men det är också ett bra ställe om man bara gillar fin natur, fåglar, hav. Vi gick upp före sju för att hinna dit tills det blev ljust och så ville vi undvika för mycket folk. Och det lyckades, det var bara två personer före oss, och vi belönades med en vacker soluppgång och en massa nyfikna sälar ute i vattnet. Fredrik hade med både kikare och teleobjektiv så vi såg dem ordentligt trots att de höll sig i vattnet.
De nya underställsbyxorna var lite i kortaste laget...
Vi parkerade vid Flommens GK, det stod en till bil på parkeringen och det var kallt och mörkt, med några snöflingor som blåste runt.

Välkommen till Måkläppen!
Vacker soluppgång, alldeles värt att gå upp före 7 en söndag för.
Vi gick ner till udden och dukade upp kaffe och hamburgersallad, rester från gårdagskvällens middag. Trots alla lager med kläder blev det riktigt kallt. Det var några minusgrader, men blåste rejält så när inte solen var framme gjorde man bäst i att röra på sig.

Kan jag få frukost nu?
Fredrik upptäckte några ovanliga fåglar, och lyckades fånga flera av dem på bild. Själv kan jag inte särskilja knappt några arter, men det är kul att titta på dem i kikare när han berättar. Vi såg snösparvar, en pilgrimsfalk, en fjällvråk, en ormvråk och några havsörnar.
Fredrik fotograferar mycket nöjt två snösparvar.
Och sälarna! De höll sig i vattnet men var väldigt nyfika och tittade på oss, som mest hade vi nog 15 sälar i synfältet samtidigt. Så himla söta med sina stora svarta ögon! Jag ska tillbaka fler gånger, och hoppas få se fler, och på land.

Sälspotting.
Vindpinad och nöjd!
Vi gick inte runt hela Måkläppen för när vi hade haft frukostpaus var det väldigt kallt och blåsigt, och sälar och fåglar höll sig på vår sida så vi valde att vända och gå tillbaka. Men det blev ändå drygt 11 km promenad, i sand dessutom så det kommer nog kännas i benen imorgon. När vi kom tillbaka till parkeringen var den full, både av golfare och alla som skulle ut på Måkläppen som vi hade mött på vägen.  Sälbilden har Fredrik tagit, man kan titta på den och några till på hans blogg.

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Mannen på bilden var inte riktigt lika bister som bilden låter göra gällande. Vill bara ha det sagt :-)

annelise sa...

Wow, looks like you had a really nice day. I took a peak at Fredrik's pictures too, really amazing! I hope to go this weekend, and park at Flommen. Not sure if Sofia will make the long walk but the seal spotting will definitely make it worthwhile :-D

Thanks for sharing!