torsdag 3 februari 2011

Ägget är löst?

På tv kom precis ett kocktips: om du vill ha ett perfekt kokt ägg, använd stektermometer (vattnet ska vara 63 grader) och låt det ligga i en timme. Då blir det perfekt varje gång.

Ok. Men om man har en timme på sig är det väl inte ägg man vill äta? Då hinner man ju typ koka boeuf bourgignon eller göra tjälknöl.

Men. Jag blir ändå lite sugen på att försöka. Mer då för att få reda på vad kockens definition av ett perfekt ägg är.

5 kommentarer:

Karin sa...

Då vill jag att du parallellt testar min väg till ett perfekt ägg och blindtestar! Jag tror att man kan spara 52 minuter nämligen!

Lägg äggen i kallt vatten och ställ dem på spisen. Få vattnet att koka, och i samma ögonblick som det koker, stäng av plattan. Låt locket ligga på. Efter 8 minuter, slå av vattnet och slå på kallt vatten. Perfekta ägg!! Och känns lite energisnålt också!

tojis sa...

Det kunde jag faktiskt redan, också en kock som tipsade om när jag pluggade. Men jag hade glömt det under alla år med gasspis så tack för påminnelsen!

Ulrika sa...

En äggkokare är kanske att krångla till det? Å andra sidan får man perfekta ägg av två olika hårdhetsgrader på en kokning. Man kyler bara de som ska vara lösa och låter bli att kyla de andra. Inte behöver man tänka eller ta tiden heller. Det där med 68 grader låter komplicerat. Men kanske bra om man ska koka till ett helt hotell.

Funderar på hur det nu var det där med att gå och lägga sig. Ligger lite surt till där tror jag. Men det är lite måsten som ska avklaras först. En ppt på engelska t ex. Och jag som är så värdelös på just det. V Ä R D E L Ö S!!! Känner mig smidig som en valross på land. Helt orörlig och grymtande typ.

En plan hade ju varit att göra presentationen några dagar i förväg så hade jag t ex kunnat träna lite innan också.
Det är en bra plan som tyvärr inte fungerar så bra i min verklighet.

tojis sa...

Japp, du är sämre än jag på att lägga sig i tid (nu har jag t ex lagt mig, men på fel ställe så nu får jag gå och lägga mig en gång till). Eller om det är jetlag, men det brukar jag inte få av att flyga till London.

Ang äggen kanske ingen av oss har ätit ett perfekt ägg nån gång.

Ulrika sa...

Men man räknar det väl ändå som att man går och lägger sig, även om det bara är för att "sova middag några timmar"? Inatt var en sådan natt. Fick en del gjort iaf och det är ju bra att det äntligen händer nåt.

Kanske är det så. Vi har inte ens ätit perfekta ägg. Pinsamt att hålla på och föreslå alternativa metoder då. Jag tar tillbaka allt jag sagt och inser mina tillkortakommanden.