onsdag 12 september 2012

Hen

Det pratas ju mycket om hen just nu. För något år sedan sedan lanserades hen som neutralt pronomen, enligt vad jag såg så var det några mediamänniskor som är stora på twitter, P3, nöjesguiden etc som drev på mest. Jättebra tycker jag, som alltid har saknat ett neutralt ord för de tillfällen när man inte vet och när det inte spelar någon roll. Han eller hon är liksom lite långt och otympligt, speciellt om det behöver upprepas. Och just därför har jag glatt tagit till mig hen och använder det när jag tycker att det passar. Kolla själva, det är fullkomligt logiskt!

mamma - pappa - förälder
syster - bror - syskon
dotter - son - barn
hon - han - hen

I samband med det där så blossade någon slags debatt upp där några verkar har tolkat hen som att man inte vill att hon/han ska finnas kvar. Eller vad var det egentligen som hände, vad var problemet?

I veckan har DN förbjudit användningen av hen och vågorna gick höga på bl a twitter. DN hävdar att det inte är deras uppgift att gå i bräschen och påstår att det är alldeles för politiskt laddat. De hävdar att hen i en text riskerar att få läsaren att haka upp sig. Personligen tror jag att läsare hakar upp sig mer på hemma hos-reportage om teppanyakihällar, än på hen. Det tog inte så lång tid innan någon slängde ur sig dhen.se, som tyvärr inte fungerar nu eftersom DNs server har blockerat sajten.

6 kommentarer:

tojis sa...

Hörde på nyheterna att den där dhen-sajten är polisanmäld och bortplockad. Oh well.

Ulrika sa...

Verkligen helt obegripligt vilket rabalder. Håller med om att det är bra med neutrala ord. Uppenbart att det saknas ord i det svenska språket och då är det väl en fantastiskt bra lösning att man lägger till det som saknas.
Nya ord de senaste åren är t ex läsplatta, snippa och hen. Det märkliga är att det är bara det första som är en ny uppfinning...

Karin sa...

Jag gillar hen! Hörde också ett reportage om det igår på P1 och reportern avslutade med "Hen som lever får se!". Det smålog jag åt hela dagen. För övrigt menade dessa språkmänniskor och "den" i t ex "den som lever får se" var det gamla sättet att säga hon/han.

oj, oj, den där jobba hemifrån dagen börjar bra med att läsa bloggar innan frukost, och inte ett enda barn har jag väckt. Får nog lägga på ett kol. Har dock tagit på mig jeansen. Alltid något.

tojis sa...

Va, klär du på dig när du ska jobba hemma? Jag jobbar också hemma idag, och det finns inte några jeans så långt ögat kan nå. (om man inte kollar i tvätthögen som ska tas itu med under dagen)

"Hen som lever får se" var bra, den ska jag sno!

tojis sa...

Lite mer om Hen: http://www.expressen.se/kultur/handelse-med-hen/

Karin sa...

Jag fick först följa unge till skola och nu har även anticimex varit här fast då hade jag visst bytt från jeans till plyschbrallor...