lördag 6 december 2014

Den där perfekta lakritschokladkolan

Jodå, smaken sitter där men jag fegade ur och tog av den vid 118 grader. Jag borde ha låtit den koka upp till kanske 122 så hade konsistensen blivit ännu bättre. Nu är den lite fudgig och det är ju också ett slags godis. Fudge eller kola, underbart god är den hur som helst. Det slår liksom till när man har haft den i munnen några sekunder!


 Lakritschokladkola toppad med mjölkchoklad och flingsalt
2 dl vispgrädde
100 g smör
2,5 dl strösocker
1 dl sirap
2 msk kakao
2 msk lakritspulver
1 krm salt
2 msk flytande glykos
Mot slutet/på toppen:
50 gram mörk choklad
50 gram mjölkchoklad
flingsalt

Vispa ihop grädde, kakao och lakritspulver i en vid kastrull med tjock botten. Blanda ner resten och låt koka till en bit över 120 grader. Rör ner den mörka chokladen och häll upp i en form klädd med bakplåtspapper. När kolan har stelnat lite, lägg på mjölkchokladen och pensla ut den när den har smält. Strö över flingsalt. Klart!

Jag bakade saffransbullar också. Nästan enligt Sydsvenskan-Petras recept (vi har samma filosofi kring kallt degspad och att det är bättre med bullar än lussekatter) men jag rev ner lite vit choklad i fyllningen också och det blev inget sämre av.


Och så hade jag marsipan i kylen som jag ville göra något med. Mozartkulor går bort eftersom Fredrik inte tål nougat och då läste jag om att göra kulor med marsipan och pepparkakssmulor som man sedan doppar i vit choklad. Jag har inte smakat dem själv med Fredrik sa att de smakar "sådär". Dock inte så illa att vi behöver kasta dem. Så här i efterhand tänker jag att jag borde ha blandat i lite citronzest eller ingefära att fräscha upp det med.


2 kommentarer:

Fredrik sa...

Ja, alltså, när jag säger "sådär" så ska ju det ställas i ljuset av att jag strax innan hade smakat på den där lakritschokladkolan, som är så löjligt god att man blir glad så man nästan fnittrar åt det. Jag menar, blanda marsipan och pepparkaka, hur ogott kan det bli egentligen (även om det faktiskt är godare på papperet än i verkligheten)?

Ulrika sa...

Jag kommer gärna o hjälper till med kulorna ;-)