tisdag 3 mars 2015

Dubai

Det här stället är ju lite speciellt alltså.... Jag visste inte så mycket innan jag åkte hit men efter en dag på Dubai mall bland män i palestinasjalar och vita kanduras (typ fotsida skjortor) , kvinnor med niqabs, eller svarta fotsida klänningar eller män och kvinnor i vilka kläder som helst. Om man vill veta på riktigt hur det funkar så kan man ju kolla på wikipedia eller nåt, men så här uppfattar jag det just nu.

Förenade arabemiraten består av sju emirat, och emir är en titel som man ärver. De sju väljer en bland sig som fungerar som president, men det finns ingen som helst demokratisk process. Innan de hittade olja här så fanns det ca ingenting. Sedan blev alla medborgare stenrika, och de har en slags medborgarlön som är rejält mycket pengar. De behöver alltså inte jobba utan om de över huvud taget gör något så "äger" de företag och fastigheter (staten äger dock alltid 51%). Ja ni fattar hur mycket valfrihet det finns. De som jobbar här, på hotellen, på restauranger, kör taxi, i affärer,  på vårt kontor kommer alltså från andra ställen. De får gärna jobba och får uppehållstillstånd här men de kan inte bli medborgare.

Det är lite som en blandning mellan Singapore och Las Vegas. Mycket lyx och pengar men också en del misär även om man får titta noga för att se den.

Hur som helst så började jag dagen med en och en halv timme vid och i poolen på hotellet. Jawbone fick sig också en simtur men det verkar ha gått bra.


Sedan åkte jag och en kollega till Dubai mall, som ligger vid Burj Khalifa. Ett hus som är för högt för att få plats med på bild om man står för nära (828 meter, 164 våningar, galningar!).


Inne på köpcentrat som för övrigt måste ha varit som 20 Emporia fanns det förutom de riktigt dyra affärerna jag annars bara hört talas om via Project runway bland annat ett dinosaurieskelett.


Och ett jätteakvarium som man kan dyka i.


Och en fontän som var tre våningar hög.


Andra köpcentra i stan erbjuder bland annat inomhusskidbacke, flygtunnel och alla affärer och restauranger man kan tänka sig.

3 kommentarer:

Karin sa...

Lyckades du shoppa? Låter härligt med pool!

tojis sa...

Nja, räknas två nagellack och en ögonskugga? :-)

Karin sa...

Knappt, om de inte var extravaganta...