onsdag 27 maj 2015

Blandade tips

Jag har väl tipsat om Andrev Walden innan kan jag tro, när han skrev Rymdslottet. Men han skriver annat kul också, som det här om bildbylines t ex. Varning för att dricka samtidigt som du läser, sprutskratt kan förekomma.

Och på en lite allvarligare not, en text av Maria Helander om beroenden och vad det egentligen är som lockar. Intressant tycker jag som verkar bli mer sugen på att äta socker (tack och lov ändå att det inte är kokain eller sprit eller spel jag blir sugen på) när inte Fredrik är hemma eller jag är ledsen eller bara har tråkigt. Så man kan se det som att Fredrik är min "råttpark"!

Kolla trafikläget INNAN du kör ut på motorvägen, när du står still i kön och kan bekräfta i trafiklägesappen att det står still är det för sent.

Ät sparris! Nyskördad och närodlad. Gärna varje dag. Köp i Lundasparrisbodarna, en hundring ner i mjölkkannan ger tre delikata knippen. Lägg med en nypa socker i stekpannan så blir det ännu godare.

Och så ett tips som kommer från Karin: När man gör spellistor till sina träningspass, använd musik från livespelningar för då får man applåder!

Varsågoda!

måndag 25 maj 2015

Fler bra idéer

Den här gången var det dock jag som kom på det! Karin och jag hade inte setts på länge och tyckte det var dags för en vindejt. Vi har båda trevliga ställen att dricka vin på hemmavid men Västra hamnen är ju också bra. Så vi cyklade dit (först gick jag till Karin, ledandes cykeln, eftersom jag hade slappat hela dagen och stegräknaren visade för lite), beställde mat på Vespa och drack vin och tittade på solglittrigt vatten och seglande danskar.



tisdag 19 maj 2015

Bästa idén, synd att det inte var jag som kom på den

Idag fick jag reda på att en kollega ska vara ledig i fyra månader med början nu. Och jag känner att jag skulle tycka det var värt att gneta och snåla ganska länge för att få göra samma, och är lite ledsen för att jag inte tänkte på det för länge sedan så att det var jag som skulle vara ledig i fyra månader med början nu. Vilken dröm att bara få fundera ut affärsidéer, odla ätbara saker, träna, golfa och bada varje dag. Vad är väl en bal på slottet?

söndag 17 maj 2015

5 mil i benen (rumpan)

Alltså oddsen för två lediga bonusdagar med så perfekt väder? I torsdags njöt vi på golfbanan, i fredags klev vi direkt ur sängen via en grön (fast mer lila pga hallon och blåbär) smoothie på cyklarna.  Sedan cyklade vi till Höllviken, drack en cappuccino och åt en croissant och cyklade hem. Knappt med vind, rapsfält vars doft nästan gör en vimmelkantig. Sedan blev det trädgårdsarbete för hela slanten, så igår när det var dags för en till golfrunda så var jag mer än lovligt stel i min gamla kropp. Men det ska yogas bort alldeles strax, jag ska bara skriva en grej först.

torsdag 14 maj 2015

Golfpremiär 2015

Lite senare än vanligt pga orsaker som barnhelg, bara en bil och framför allt skitryggen som aldrig verkar bli bra. Men åh vilken perfekt förstarunda det blev, bland knallgula rapsfält, glador, fågelkvitter, blå himmel, sol, bästa sällskapet och nästan inga andra på banan.




Jag blev trött i ryggen, men inte så där krampig som jag har blivit andra gånger, och jag ramlade inte ihop en enda gång. Så någon nytta gör nog rehabansträngningarna, och jag började dagen med yoga för att vara så mjuk som möjligt. 34 poäng blev det dessutom, vilket är en helt ok runda för att vara jag.

Efter en golfrunda är den stora frågan alltid vad man ska äta, som tar noll tid och energi. Ikväll sladdade vi in på ica och köpte pyttipanna och folköl. Perfekt. Och nu sitter vi i soffan i orangeriet med varsin dator i knät och en öl i handen. På lördag är det dags för årets andra runda (i sämre väder, vad det verkar....men bättre kunde det å andra sidan omöjligt bli)!

onsdag 13 maj 2015

Platta skåne

Vissa delar av skåne må vara platt, men cykelvägen hemifrån till jobbet är det iaf INTE. Om man vill vara lite gnällig kan man hävda att det är uppförsbacke från Värnhem (vid ca 8 km) eller Arlöv (11km) men det är iaf väldigt tydligt att de sista 8 kilometrarna, dvs från när man kör in i Lund vid St Lars-området till norra Lund så är det ingen lek. Och den blåa hastighetskurvan dalar i samma takt som höjdkurvan stiger, även om det var lättare på den nya cykeln än på den gamla (YES!).

Totalt 28,56 km, oklart varför funbeat slutade räkna sträcka i Åkarp men fortsatte hålla reda på allt annat.

tisdag 12 maj 2015

De där odlingsbäddarna

Det kommer säkert snyggare bilder från Fredriks håll snart, men jag vill ändå visa upp dem så här också. Först de två superstora lådorna som står i orangeriet (bland alla cyklar). I den ena har potatisen tittat upp, och i samma finns det nysådd spenat och försådda tomater och spetskål. I den andra finns det än så länge bara en squashplanta och några gurkplantor. Tanken är att potatisplatsen ska användas till sallad och annat när potatisen är skördad.


Eftersom jag tyckte det blev så bra och inte är så nöjd med att kryddorna som stod i ganska små krukor inte har överlevt vintern så funderade jag ut att jag ville ha en smal men liknande låda till kryddorna, som ska stå precis utanför köksdörren (=skugga så att de inte dör direkt och nära från köket). Så Fredrik byggde en sån, och jag oljade den. Snart ska den fyllas med jord och kryddor.  


måndag 11 maj 2015

Stegtävlingsbeteenden vi minns


  • När man ska till stortorget men åker till södervärn för att få en liten promenad
  • Gå på stället framför tv:n, under tandborstningen, när man tvättar händerna
  • Parkera allra längst bort på parkeringen och kanske varva något hus en extra gång på vägen
  • Hellre gå flera gånger än att lasta famnen full med saker
  • Köpa ny cykel som passar bra att cykelpendla på
För om man ska samla alla steg på långpromenader så får det bli ganska rejäla sådana, det är bättre att dra in lite här och lite där under dagen. Men det här beteendet, att så fort det är tävling så både hinner och orkar jag saker jag inte klarar annars, vad är det om? Och jag tänker verkligen att jag nu får betala för alla timmars slappande och allt onödigt ätande, och att jag betalar med svett (som de sa i Fame en gång i tiden). 

fredag 8 maj 2015

Fyra per person är lagom va?

Jag börjar med försvarstalet: För sådär fem år sen så behövde jag en cykel. Jag var inte riktigt redo för träningscykel etc utan skulle mest göra cykelutflykter och cykla till stan. Så jag köpte en sjuväxlad bra cykel med cykelkorg och lampor och reflexer, en tantcykel. Och den är jättebra, den har till och med tagit mig de tio milen runt Tjejvättern. Men sedan köpte jag en racer, för då hade jag, ivrigt påhejad av Fredrik, fått smak på att cykla. Och då insåg jag hur tung tantcykeln var just när man ska cykla längre sträckor. Någonstans där fick jag en tantcykel av jobbet också. Likadan som den jag har men knallgul och med tre växlar.

Men så tyckte jag att jag saknade en cykel att ha att cykla till jobbet på. Lätt och snabb med lampor, reflexer, stöd och lås. Så häromdagen råkade jag köpa en sån. Och nu har jag alltså fyra cyklar. Och plats till mycket färre än så.

Lätt och snabb. Men i dammodell och med pakethållare (till badkläderna Karin).
Så nu är den första tantcykeln till salu (Evis?). Och egentligen hade jag kunnat sälja den andra tantcykeln också om den inte vore så himla brandad, och ibland är det kanske skönt att ha en cykel som man vågar ställa på Hyllie över natten eller så.

Egentligen kanske det inte är konstigare än att ha golfskor, joggingskor, walkingskor och partyskor. Men det kostar mer och tar ohemult mycket plats. Så, kom och köp!

tisdag 5 maj 2015

Vegetariansk logik

Det här med två vegodagar i veckan... Det borde inte vara så svårt, men om det dessutom kommer mitt i en period av tomt kylskåp och obefintlig planering så blir det en utmaning.

Om man med lite god vilja vill hitta ett tema i gårdagens middag så blir det "saker som är gott med olivolja och parmesan". Det vill säga spagetti med stekt aubergine och sparris. Såklart var det jättegott, kanske extra gott för att det stod klart på bordet när jag kom hem från min stegsamlarpromenad.

måndag 4 maj 2015

Stockholmshelg

Nu har jag fått min överraskning som annonserades i höstas! Den när jag fick reda på att vi skulle göra nåt men inte vad, och sedan på min födelsedag efter lite för mycket vin råkade få reda på att vi skulle till Stockholm. Överraskningen var att vi skulle se En man som heter Ove, och på köpet kom en hotellnatt, toppengod middag på Nook, skön promenad genom Stockholm, besök på Vasamuséet (premiär för mig) och häng med systern och hennes familj på Lidingö. Bra helg, med andra ord!

Jag hade väldigt höga förväntningar på föreställning, älskade ju boken. Och Johan Rheborg levde upp till dem. Fredrik tränar nu på att säga på Bah! på det där Ove-sättet, supercharmigt :-) Han var ensam på scenen, med de här två bänkarna som enda rekvisita.


Och maten, mmm. Jag vet inte vad de själva säger, men jag skulle säga koreansk fusion (så som jag hoppas att det blir på Jennie Walldéns nya krog i Malmö). Det fanns två menyer att välja på, och den vi tog var toppengod rakt igenom, med gott vin och proffsig service.

Kalvtartar med brynt smör, ramslöksemulsion, jordärtskockschips och syltade morötter,
Stekt forell med bakat ägg, potatisskum och en massa annat gotte.
Salt karamellglass med rostad brioche, päron och choklad med koreansk chili.
Vasamuséet var visst ett poppis ställe, vi var långt ifrån ensamma i kön och dessutom kom det busslaster som tog gräddfilen in. Den där båten är ju rätt stor alltså... Fredrik kämpade på med HDR och flera bilder för att bygga ihop den här snygga:


Och som vanligt var det skönt att komma hem till katten som tydligen har flyttat in i transportburen medan vi var borta. Igår fick hon sin första dos smärtstillande så nu håller vi tummarna för att njurarna klarar det och att hon tränar upp musklerna igen! Det är det för övrigt fler som behöver göra, och passande nog så börjar stegtävlingen idag.