fredag 31 januari 2014

Inget att göra? Kolla Petter-dokumentären

Jag gillar Petter. Har lyssnat en del på hans musik, men jag tycker framför allt att han verkar ha en grym personlighet och jag avundas hans driv. I brist på jobbork tittar på jag på Petter - Ingen jävla semester på svtplay, och tycker att ni också ska det. Om inget annat så för att se vilken skön stil dirigenten på Berwaldhallen har när han leder en symfoniorkester som kompar Petter. Eftersom jag är lite sen på den här bollen ligger det bara kvar på play i tre dagar till så ni får passa på i helgen.

Eftersom jag följer honom på twitter så vet jag att han utöver musiken har skrivit en bok, öppnat en restaurang, har sitt eget vin och toktränar inför Ö till ö.

Visst ljusnar det

Kanske inte bildligt, för bättre veckor har jag haft, men visst ljusnar det!. Till exempel så har jag ställt om timern så att lamporna i vardagsrummet tänds en hel timme senare än för en månad sedan, och då är det ändå ljust när de tänds.

Tänker att vi sitter ute och solar, spelar golf och cyklar till stranden innan vi hinner blinka.

torsdag 30 januari 2014

Långdraget

Jag är för övrigt fortfarande ganska däckad och ligger nu tre dagar back på jobbet, vilket blir problematiskt att jobba in på en helg. Så här är energinivån: tog precis en dusch och rafsade ihop lite tvätt, och nu måste jag vila innan jag går ut i tvättstugan. Sympati och krya på dig-presenter levereras säkrast till soffan. Tack på förhand!

Hipp hipp HURRA för mamma idag!

Vi tjuvstartade firandet i lördags, men idag fyller mamma 60 år. För att fira åker vi till Amsterdam i slutet av april, ska bli superkul! Eventuella tips på must-sees, must-dos och must-eats emottages gärna.


Stort grattis, hoppas du har en toppenfödelsedag! Och grattis till Ulrika också, som fyller ojämnt.

tisdag 28 januari 2014

Bittert

Idag har jag så galet mycket att hinna med på jobbet. Och vi firar tre år och ska gå på Mat & Destillat och fira. Och promenera i snön som äntligen har kommit! Eller, det var planen men eftersom jag febrade igår kväll och bara mår marginellt bättre idag sitter jag istället under en filt och ett täcke i soffan och jobbar, och är sur för att vi inte kan äta den där middagen. Snörvel.

måndag 27 januari 2014

När man inte orkar laga mat

Jo alltså man kan ju köpa en helgkasse, eller så gör man som vi gjorde i fredags, stegar fram till den fantastiska charkdisken på ICA Emporia och säger "hjälp, vi vill inte laga mat, kan du plocka ihop en middag för två?" Och så gör de det, baserat på "vi köper alltid Brie de Meaux, Gryuere och St Agur, så tipsa gärna om nåt annat vi kommer gilla" och "typ 4 sorters kött eller så". Och gör det jättebra!

Ett glas rött, lite surdegsbröd och några cornichoner till det. Ca hur gott som helst!

lördag 25 januari 2014

Hurra för mig!

Idag är det ingen vanlig dag, för det är min födelsedag!

Fredrik, eller världens bästa sambo som jag kallar honom idag, serverade frukost enligt mina önskemål (american pancakes med bacon, yoghurt med färska bär). Och så fick jag biljetter till Cirque de Soleil och en jacka. Och mitt i frukosten fick jag en hel konsert med födelsedagssånger via telefon. Och sedan har vi avslutat säsong 3 av Vita huset. Och jag får inte diska. Bra, som sagt, och det är bara lunch än så länge!

torsdag 23 januari 2014

Nu fattar jag grejen med multigrejen!

Jag har alltid skrattat åt annonserna för universalfjärrkontroller, tyckt att så himla stor plats tar de inte, och så komplicerat var det inte att göra rätt. Tills Fredrik flyttade in och det kom till ordentligt ljud, en tv där man var tvungen att skifta mellan ingångar oftare, och dessutom var de många fjärrisarna större och fulare.

Så nu skrattar jag inte längre, utan tycker det är rätt gött med den här nya grejen där man bara trycker på någon av knapparna titta på tv, titta på film eller lyssna på musik och så drar den igång rätt grejer utan 8 knapptryckningar på tre-fyra fjärrisar.

Det finns hopp om golfsäsongen 2014!

Ja men så har jag äntligen varit hos doktorn och kollat ryggen. Jag blev röntgad och fick se hur någon disk satt lite nära en annan men i övrigt inga konstigheter. Men han konstaterade precis som jag själv har gjort att jag är stel och svag, och bekräftade att jag kan köra på med träning och stetching. Och så skickar han mig vidare till en sjukgymnast där jag kan få hjälp med övningar och förhoppningsvis hjälp med de inflammerade vaderna.

Skönt ändå! Jag har varit rädd för att ta i på sistone, pga ont, men nu kör jag på. Så påpassligt att jag har en privat stretchare och massör här på kvällarna nu för tiden.

måndag 20 januari 2014

Vad gamnacke kan ställa till med

Jag glömmer ofta att det finns en massa fantastiska TED Talks. Som tur är länkar folk till dem så att jag blir påmind. Så nu är jag "folk" som påminner er...

Ett TED Talk om hur våra nivåer av olika hormoner faktiskt kan ändras utifrån hur vi för oss och rör oss. Om hållning, eller brist på hållning. Och vad det gör med de som ser oss och till och med oss själva. Superintressant!

Sedan åren som helgkassörska vet jag mycket väl att om man är låtsasglad så blir man till slut glad på riktigt och då blir kunderna också glada och så blir det en positiv spiral. Och om man står upp och ler när man ringer sina viktiga samtal så kommer det gå bättre än när man sitter (telefonsäljarknep). Egentligen ingen nyhet alltså men jag började ändå tänka... Och såhär är det helt klart:  att jag som alltid (ja, oavsett storlek faktiskt) känner mig stor (tjock), och inte vill se stor (tjock) ut, kryper hellre ihop lite än att breda ut mig. Och lite för att jag blir irriterad på folk som tar omotiverat mycket plats (brukar oftast var korta män har jag märkt). Så jag lovar härmed att försöka sluta med det. Dvs det är ok att peta på mig och be mig att sträcka på mig om ni ser mig ihopkrupen eller med gamnacke.

Iofs, ibland är det för att jag fryser, och ibland för att jag har så fånigt svaga muskler att jag inte ORKAR hålla uppe mig själv. Men, det vill jag för all del också sluta med. Men strunta i mitt babblande nu, och klicka på länken istället!

söndag 19 januari 2014

Onlinepizzahaveri

Ikväll hade vi tänkt äta på Vapiano, men eftersom jag har svinont i ryggen kändes det övermäktigt (japp, ska till läkaren. på torsdag). Så vi testade onlinepizza.se, som är ett fantastiskt koncept men tyvärr beställde vi från en pizzeria som inte hade känt igen kycklingkebabtallrik om den hoppade upp och boxade dem på näsan. Men pizzan var tydligen ok.

Som sagt, konceptet med beställning och betalning på nätet och hemkörning är bra så nästa gång kollar vi lite mer noggrant innan, och beställer indiskt eller nåt. Men Pizzeria Tornet? Nope, aldrig mer!

lördag 18 januari 2014

Lördagsbilder

Det här har dagens surfande, stadstur och pusslande gett. Hoppas ni har en bra dag!

En söt kontrast till alla selfies, en sälfie!
Sjukt snygg cykelklädsel!
Klart. Bara att köpa ett nytt nu då.
Den till vänster är ny. Hur fin som helst, visst?
Dessutom: hemmahamburgare, hemmagjorde citronglass, höll på att sätta eld på soffbordet med en bruten tändsticka, och nu lite rödtjut och en balja kaffe framför Hungerspelen.

fredag 17 januari 2014

5:2-gäster, inte särskilt svåra att göra nöjda

Tydligen lockar pusslet (bra knep om du vill ha sällskap alltså) mer än min goda matlagning nu för tiden. De förklarar det med att äta 5:2. Måndagsgästen deklarerade att hen istället åt ett ägg innan ankomst och torsdagsgästen åt ca 2 kubikcentimeter lax och en cocktailtomat.

Nu är det verkligen bara det svåra kvar!

torsdag 16 januari 2014

Jag kom på en sak till!

Jag har bara två marimekkoassietter av den här fina sorten, så jag önskar mig fyra till.

Fast, nu när jag tänker på det så kan ju lika gärna den andra halvan i hushållet skaffa snygga saker att äta på. Jag ska påminna honom om det när han fyller år :-)

onsdag 15 januari 2014

Experthjälp

Det går framåt med pusslandet! Såklart, det är svårt att bara gå förbi utan att lägga några bitar... Och alla hjälper så gärna till, Martina kom förbi och byggde lite i måndags t ex. Och katten är också väldigt gärna med.


Men nu börjar det bli svårt, det är mycket enfärgat kvar...


Bitarna med hjälpsamt mönster på har vi använt upp. Nu återstår endast ca 400 bitar i gult, rött och aprikost.

tisdag 14 januari 2014

Önskelista, igen

Det efterfrågas en önskelista. Igen. Man hinner knappt plocka undan julpyntet så är man visst lite sen med födelsedagsönskelistan :-)

  1. Nya ulltofflor eftersom mina håller på att trilla isär, sådana som man liksom sticker ner hela foten i.
  2. Biljetter till nåt kul/bra. 
  3. En ny vinterjacka.
  4. Pussel med många bitar.
  5. Sällskapsspel, men bara roliga!
  6. Middag/brunch.
  7. Snygga smycken.
  8. Resor och dylikt går också bra :-) 
Så här festligt såg det ut när jag blev firad förra gången.
Det kommer bli en festlig helg, den där födelsedagshelgen. För mamma fyller 60 och det ska vi så klart fira ordentligt! Och så måste jag också bli firad, eftersom, tja, jag gillar det för mycket för att låta bli. Så familjen får helt enkelt ställa in sig på en massa fir den helgen. Ok familjen?

måndag 13 januari 2014

Banankaka

En bra sak med att freestyla när man lagar mat och bakar är att det oftast blir gott. En dålig sak är att när man rör ihop nåt som blir himla bra så är det i princip omöjligt att återskapa. Helgens experiment var en banankaka eftersom det fanns några bruna bananer i fruktfatet och jag helst inte vill slänga mat. Det går inte kalla det LCHF då, men Paleo för all del för jag skippade både vetemjöl och socker och använde kokosmjöl, mandelmjöl, creme fraiche och ägg istället. Och kakao och några jordnötter och typ 10 gram choklad. Den blev jättesaftig och god, så jag skulle vilja kunna göra om den. Men tja...hur? Iofs kan det ju bli ännu bättre nästa gång!

Dansa, pausa

Ok, det blev mer paus än dans den här helgen. Vita huset så klart (vi är på säsong 3 nu så vi är snart klara!), och som om inte det räckte så köpte vi ett pussel. 


Pga de här andra viktiga sakerna hann vi inte ens surfa på resor som det var tänkt, så det får vi hitta tid till ikväll dårå. Eller om vi måste testa det nya spelet vi köpte då...

fredag 10 januari 2014

Effektiva

Vi har hunnit köra genom stan för att hämta upp Groupon-sushi, äta den, se två avsnitt Vita huset, baka fröknäcke och banankaka, och det är en hel timme kvar till den riktiga fredagsunderhållningen börjar!

tisdag 7 januari 2014

Tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin

När vi var på barnteatern härom dagen så reagerade jag på att cirkusdirektören i pjäsen (eller om det var clownen eller kanske trollkarlen) sa "nu ska ni få se något som kommer sätta griller i huvudet på er". Jag tänkte att det var ett konstigt ord att använda till 7-åringar men jag kanske har fel och barn kanske förstår vad det betyder. Sekunden efter vände Liam sig mot mig och sade förvånat "ska han tända eld på huvudet?".

Nyårslöfte 2014

Nä, jag ger inga löften i år. Det där med att jag tänker unna mig att träna, äta bra, må bra är konstant även om det får mer fokus precis när det blir nytt år, ny vecka, efter semestern etc. Vi håller ju redan på med 30-dagarsträningsutmaningen (30/1 ska vi klara 175 squats, 5 minuter i planka och 40 sit-ups....ehhhh) och i morse började jag visst med LCHF igen.

Däremot har jag en tanke om att jag ska vara lite mer konsekvent vad gäller tillsatser i ditten och datten. Jag har periodvis sedan några år slutat med ansiktstvätt och krämer och både tvättar och smörjer med olja. Men som sagt, bara periodvis så där finns utrymme för förbättring. Kanske att nästa steg blir att sluta med schampo och istället tvätta håret med bikarbonat/ägg/honung/vinäger eller vad man nu använder. Jag känner dock att det kan bli lite jobbigt om jag dessutom tränar mycket och ska snabbduscha på jobbet några gånger i veckan. Men jag behöver inte bestämma mig nu va?

Men här kommer i alla fall ett löfte: jag ska äta vegetariskt oftare! Det är inte alldeles enkelt att kombinera lågkolhydratskost med att äta vegetariskt, men vissa gör det på heltid så då ska väl jag klara av det en eller några gånger i veckan. Och så ska jag köpa mer ekologiska produkter. Vissa saker köper jag bara ekologiskt redan (ägg, citroner, mjölk, bregott etc) men jag kan definitivt bli bättre (kaffe och kött t ex, som jag ju faktiskt storkonsumerar). Och med "jag" menar jag "vi", Fredrik är lyckligtvis med på noterna!

På tal om vegetariskt så berättade en femåring vi var och firade igår att han är vegetarisk. För han åt minsann bara kött han tyckte om. Jag tänker vara lite snävare än så i min definition och tänker till och med undvika bacon även om jag har hört talas om fler än en vegetarian som godkänner bacon som krydda!

måndag 6 januari 2014

Dags att bruka allvar igen

Jo alltså det är skönt att vara ledig, men jag vet inte om vinterledigt egentligen är något för mig. Pausen från jobbet behövdes verkligen, men jag bara äter och sover och blir slö. Så det är inte bara negativt att vardagen drar igång igen imorgon. Utöver att jag är svullen och slö så har jag hamnat i någon slags lunk där jag hinner med ca en, max två, saker per dag. Förutom fika och Vita huset, det hinns visst alltid med.


Igår t ex var vi på teater med Liam, Timo och Cajsa, Gusten Grodlsukare på Hipp. Och det tog hela dagen så vi fick köpa med oss mat hem så att vi skulle ha en chans att hinna se hockeyn också. Idag har jag motionerat lite OCH varit och fikat. Får se om maten hinner bli klar innan Svergies mästerkock börjar (men det är på fyran så i värsta fall hinner men svänga ihop en trerätters i reklampausen).

torsdag 2 januari 2014

Kvartöverskittidigt

Jag ska jobba imorgon. Bra med lite mjukstart? Och så har jag en hel del att göra. Men nu är vi ju uppe och tittar på Vita huset till klockan ett på kvällarna, och sover till nio-tio-nånting på mornarna. Så bara det att sätta larmet på 06.15 imorgon kändes lite chockartat. Jag får snällt nog lifta med Karin, ganska tidigt. Men jag tänker att allt före nio kommer kännas som tortyr så strunt samma om larmet drar igång svintidigt eller bara tidigt. Jag försöker övertyga mig genom att tänka att det är bra med rutiner etc, men den lätta går jag inte på faktiskt, och sova är skönt. Kanske är jag lite mer lättlurad nästa vecka.

Den blå planet

Idag har vi släpat oss upp ur soffan och varit på Den blå planet. Det ligger nära Kastrup och snällt nog kunde man åka buss på tågbiljetten om man inte ville gå i regnet. Det var absolut värt ett besök, om man står ut med att trängas vid vissa tankar och att det är allmänt kaos i garderoben. Eftersom jag inte har memorerat vad alla saker är/heter så skippar jag det och visar bara Fredriks bilder istället.
















onsdag 1 januari 2014

Inte ett nyårslöfte

Bara för att komma igång efter alla lata dagar och vara beredda när golfsäsongen drar igång så kör jag och Fredrik tre olika 30-dagarsutmaningar med början idag. En planka, en knäböj och en armhävningar. Jag ska dessutom stretcha rejält varje dag och helst promenera också. Idag blev det 5 km, men huset var fullt med folk och det var skönt väder, ibland kanske inte förutsättningarna är lika bra.

Det finns så klart en massa olika program att köra, men vi hämtar våra från 30dayfitnesschallenges.com Någon som hänger på?

Nyår 2013, matbilder

Det blev ett lugnt nyårsfirande, som det tenderar att bli nu för tiden, med större fokus på maten än drickandet. Karin kom och höll oss sällskap och hade med sig både förrätt och bubbel.

Vi började med en flaska champagne (tack syster!) och sparade det billigare bubblat till midnatt. Det blev visst bara bilder på maten och omgivningen, inga på oss (typiskt, vi som var så snygga).

Lite murgröna hade påpassligt blåst ner och fick dekorera bordet.
Krustader till bubblet, med laxgegga eller kaviar. 
Räkcocktail på Lisa Förare Winbladhs vis, tolkat av Karin. Supergott! 
Oxfilé med nyskördade jordärtskockor på tre vis; puré, karamelliserade och rostade. Till det lite bacon- och svampröra och rödvinssås.

Chokladfondant som var perfekt rinnig i mitten. Till det hemmagjord citronglass, hemmaodlad physallis och hallonpuré. 
Man såg fyrverkerier längs med hela horisonten och kyrkklockorna ringde.
Gott nytt år från lilla huset! Jag hoppas och tror att det blir fantastiskt!